Canat, Müslüman'ın gerçek yüzünü tanıttı
Yeni Akit Gazetesi / 23.10.2015
Ülkemizin yetiştirdiği en önemli şair ve oyun yazarlarından biri olan Hasan Nail Canat, vefatının 11'inci yılında Bağcılar Belediyesi'nin düzenlediği anlamlı bir programla anıldı.
Şair, yazar ve oyuncu Hasan Nail Canat, vefatının 11'inci yılında düzenlenen söyleşi programıyla İstanbul'da anıldı. Bağcılar Belediyesi Hasan Nail Canat Bilgi Evi ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen söyleşi programının açılış konuşmasını Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı yaptı. Çağırıcı, Canat'ın camianın nadir yetiştirdiği sanatçılardan birisi olduğunun altını çizdi. Çağırıcı, "Sanatçılar aynı zamanda ülkenin her yönüyle gelişmesine vesile olmaktadırlar. Ülkemizin büyük bir değeri olan Hasan Nail Canat'ın adını programı düzenlediğimiz bu salona verdik. Onun adını Bilgi Evi ve Kültür Merkezi'nde yaşatacağız" şeklinde konuştu.
İNANÇLI NESLİN ÖNÜNÜ AÇTI
Gazeteci-Yazar Demet Tezcan, 1930 ile 1980 yılları arasındaki yazılan ve oynanan tiyatro oyunlarının Fransa'dan alındığını söyledi. Tezcan "Eşref Edip, 'Müslüman halkın mukaddesatıyla alay eden piyesler yazıp oynadılar. O değerleri çiğnemekten çekinmediler' demiştir. Canat, bu statükoyla mücadele etmiştir. O ardından gelen inançlı neslin önünü açtı" diye konuştu. Onun ortaya koyduğu mücadelenin geleceğin sanatçılarına örnek teşkil ettiğini de vurgulayan Tezcan, "Allah (c.c.) canımı sahnede alsın, demişti. Son oyununu oynadıktan sonra vefat etti" diye konuştu.
ŞEYTANIN KARARGAHINI BASMAYA GİTTİ
Şair-Yazar Ahmet Mercan da, Canat ile ilgili hatıralarını paylaştı. Önceki yıllarda ilginç bir hatırasını paylaşan Mercan, "Sahne insanın egosunu en çok gösterme imkanı bulduğu yerdir. O, şeytanın karargahını basmaya gidip orada hak sözünü söylemek isteyen kişiydi" dedi.
Karikatürist Yalçın Turgut Balaban da, Büyük Doğu'nun İslam'ın emir subaylığını yapan aksiyon hareketi olduğunu anlattı. Balaban, "Hasan Nail de çok iyi bir Büyük Doğu'cuydu. O, Büyük Doğu'nun bir neferiydi. Her şeyiyle kendine biçilen rolü oynamanın cehdi içindeydi" diye konuştu.
DİZİLERDE BİZDEN BİRİSİNİ GÖRÜYORDUK
Gazeteci-Yazar Ekrem Kızıltaş da, Canat'ın tüm meselesinin inandığı değer verdiği şeyleri uygun dille bu ülkenin insanına öncelikle gençlerine anlatmak olduğunu kaydetti. Romanlarında çocukları ve gençleri hedef alıp çalışmalarını bu yönde geliştirdiğini belirten Kızıltaş, "Son 50-60 yılda sinema, tiyatro, televizyon bize çok şeyler kaybettirdi. Canat, Müslüman'ın güzelliklerini anlattı" dedi.
Kaynak: Yeni Akit Gazetesi |