Basından
'Kırklar Dergisi'

Altunizade'de Ortaoyunu

Kırklar Dergisi / 01.03.2001

Ramazan boyunca FKM'de ve çeşitli yerlerde izleyici karşısına çıkan "Bir Çınar Devrildi" adlı ortaoyunu izleyiciden ilgi görmüştü. Usta tiyatrocu Hasan Nail Canat Adım Sahnesi oyuncularıyla birlikte "Bir Çınar Devrildi" adlı ortaoyununu Üsküdar Altunizade Kültür Merkezi'nde yeniden sahnelemeye başladı.

Oyun günümüz Türkiye'sine yabancı olmayan konuları sahneye taşıyor. Ortaoyunu formatında sahnelenen "Bir Çınar Devrildi" her hafta Pazar günü 19.00'da gelişerek ve yenilenerek sahneleniyor. Oyunu sahneye koyan Hasan Nail Canat, "Bir Çınar Devrildi"nin kalıplaşmış bir ortaoyunu eğlencesi olmaktan öte, günümüz insanının sorunlarını da ele alan, hem gelenekseli hem de yaşanılan hayatı bütünleştiren bir oyun olduğunu ifade ediyor. Ortaoyununun yanlış anlaşıldığını, sanki eski zaman eğlencesiymiş gibi sunulduğunu söyleyen sanatçı, Ortaoyunuyla günümüzün rahatlıkla anlatılabileceği düşüncesinde.

Hayli iddialı bir oyunla seyirci karşısına çıkan Adım Sahnesi, Altunizade Kültür Merkezi'nde daha önce Bana Mahşeri Anlat, Bir Avuç Ateş gibi oyunlar da oynamıştı.

Kaç Para Kaç oscar yolcusu

Senaryosunu ve yönetmenliğini Reha Erdem'in üstlendiği "Kaç Para Kaç" adlı film, 2001 Oscar'ında yabancı filmler kategorisinde Türkiye'yi temsil edecek. Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği, (SESAM) Oscar'da yarışacak filmi belirlemek amacıyla bir toplantı yaptı. Toplantıda, Türkiye'ye gösterime giren "Abuzer Kadayıf", "Güle Güle", "Duruşma", "Kahpe Bizans", "Güneşe Yolculuk" ve "Kaç Para Kaç" adlı filmler arasında seçim yapıldı. "Kaç Para Kaç"ın 2001 Oscar'ına gönderilmesi kararlaştırıldı.

Yapımı Atlantik Film'e ait olan "Kaç Para Kaç"ta, Devlet Tiyatroları'nın 14 yıllık oyuncusu Taner Birsel, İzmit Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda oyuncu olarak çalışmalarını sürdüren Zuhal Gencer ve yine tiyatro oyuncusu Bennu Yıldırımlar, başka roller paylaşıyor.

Görüntü yönetmenliğini Florent Herry ve Jean Louis Vialard'ın yaptığı filmde, "inançlar, değerler ve kriterlerin gündelik hayattan birer birer kayıp gitmesi, paranın da her şeyin yerini alması" konusu işleniyor.

Hece'den yansıyanlar

Aylık Edebiyat dergisi Hece, Şubat sayısında Hasan Aycın'ın çizgisiyle okuru karşıladı. Hece'de Faruk Uysal, Mustafa Aydoğan, Esver Ölüç, Kenan Çağan, Mustafa Ünal, Özcan Ünlü, Mehmet Solak, Mustafa Yürekli şiirleriyle dikkat çekerken, Abdurrahim Karadeniz 'bilmek', Ömer Lekesiz 'yollar' üzerine söylüyor sözü. Hüseyin Su, Zaman Yongaları'nda İstanbul'u anlatıyor. Mustafa Kurt, Tanpınar'ın eserlerinin izinde sürüklüyor okuru geçmiş zamanlara. Hayrettin Orhanoğlu, Merdiven dergisinde başlattığı İsmet Özel'in şiirlerindeki açılımlara dikkat çekmeyi sürdürüyor.

Balzac'ın İki Gelini'nin Söyledikleri'ni pek çok yönüyle incelemeye tabi tutmuş Hilmi Uçan, Gıyasettin Ayaş, çocuk hikayesi yazmak başlıklı yazısında üç yaş grubunu ele alıyor. Mustafa Atiker, Modern Bilinç ve Trendeki Yolculuk yazısında Yahya Düzenli'nin duygu tekniğine dikkat çekiyor.

Şeyhül Muharririn Kabaklı vefat etti

Şair, yazar, edebiyatçı, gazeteci, Şeyhül Muharririn Ahmet Kabaklı vefat etti. Gazeteci-Yazar Ahmet Kabaklı, bir süre önce kalp ameliyatı olduğu Florance Nightingale Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Ahmet Kabaklı 1924 Mayıs'nda Harput'un Gülbağlarında doğdu. İlk, orta, lise tahsilini Elazığ'da yaptıktan sonra 1944'te, İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu parasız yatılı imtihanını kazanarak, Edebiyat Fakültesi Türkoloji bölümünü bitirdi. 1948-1950 yılları arasında askerliğini yaptı. 1951-56 arası Aydın Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1956 sonbaharında, bir yıllık eğitim stajı için Milli Eğtim Bakanlığınca Paris'e gönderildi. Dönüşünde Aydın'dan İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü edebiyat öğretmenliğine tayin edildi. 1958-69 arasında on bir yıl burada çalışan Ahmet Kabaklı, 1969 Mayıs'ında İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu'nda görevlendirildi. Aydın'da Edebiyat öğretmeni iken Ankara Hukuk Fakültesi'ne yazılan Kabaklı, 1959'da bu fakülteyi de bitirdi.

Kaynak: Kırklar Dergisi
Bu haber defa okunmuştur.