Basından
'Dünya Bizim'

Yunus Emre Altuntaş / Hasan Nail Canat dualarla anılıyor

Dünya Bizim / 22.10.2021

25 Ekim 1943 yılında Kayseri'de doğan Hasan Nail Canat, Kayseri İmam Hatip Lisesi öğrencisi iken okul müsamerelerinde arkadaşları ile küçük çaplı oyunlar sahneye koyarak sanat hayatına ilk adımını attı. Mezun olduktan sonra da sanatla alakasını sürdüren Canat, 1967 yılında 'Yalnızlar Rıhtımı' isimli şiir kitabını yayınladı. Şiir kitabı Hasan Nail Canat'ın tiyatroya olan ilgisini daha da pekiştirdi. 1968 yılında Rusların Bolşevik ihtilalinde Türk kökenli Müslümanlara yaptığı zulümleri konu alan 'Moskof Sehpası' isimli ilk eserini yazarak profesyonel tiyatro hayatına başladı. 7-8 inançlı, şuurlu, fedakâr genç ile birlikte Anadolu turnesine çıktı. 'Moskof Sehpası' o yıllarda büyük ilgi gördü ve 1200 kez sahnelendi. Hasan Nail Canat bu başarısı ile muhafazakâr kesimin büyük ilgi ve alakasını kazandı. Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in sohbetlerine katılarak Allah yolunda sanatını kullanmanın püf noktalarını, mesaj kaygılarını, yol haritasını en ince ayrıntılarına kadar öğrenerek sanatını sağlamlaştırdı. 12 Eylül 1980 ihtilalinden sonra baskılar sebebiyle tiyatro hayatına ara veren Hasan Nail Canat roman çalışmalarına ağırlık verdi. Afganistan savaşında yaşanan dramları anlattığı "Nur Dağındaki Çocuk" adlı romanı büyük ilgi gördü. 41 yıllık sanat yaşamında inançlı kesimlerin kalplerinde haklı yerini alarak 21 Ekim 2004 tarihinde Ramazan ayının ilk haftasında Necip Fazıl'a olan sevgisini ortaya koyduğu "Aynalar Yolumu Kesti" isimli oyununu Üsküdar Belediyesi İftar Vapuru'nda sahneledikten sonra evine gelen Hasan Nail Canat, sahur vaktinde kalp krizi geçirerek 61 yaşında ruhunu Hakk'a teslim etti. Türkiye'nin Hasan Amcası, Gaziosmanpaşa Küçükköy İmam Hatip Lisesi Camii'nde ikindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Eyüp Sultan Mezarlığı'nda toprağa verildi. Evli ve 4 çocuk babası olan Canat'ın cenazesine binlerce seveni katıldı.

Örnek bir Müslüman

Abdülbaki Kömür yakın arkadaşı Canat'ı şöyle anlatıyor: "Hasan Ağabey hiç rol yapmadı. Hayatı nasılsa, sahneye çıktığında da öyle bir insandı. Tiyatrocular genellikle başka yerlerde de rol yapabilme kabiliyetine sahiptir. Hasan Ağabey, insan duruşu anlamında hiç rol yapmadı. İkiyüzlü değildi. İnandıklarından asla taviz vermedi. Milyonlar kazanacağını bilse bile, eğer ilkelerine, prensiplerine ve değerlerine ters düşüyorsa o projelerde asla yer almadı. Hasan Ağabey kendisinden sonra bu işi yürütecek genç insanlar yetiştirmiş, hepsinden önemlisi tiyatroyu ve sanatı bir kazanç ve mertebe edinme makamı olarak kabul etmemiş, inandığı gibi yaşamış ve bu yaşantısını sanatına aktarmış çok önemli bir insandır. Davası uğruna sanat yapan, insanlığı sanatının önünde olan bir isimdi; insanlığı, adamlığı, kalitesi sanatının önünde bir isim."

Sanat hayatı

Necip Fazıl Kısakürek'in "Anladım işi, sanat Allah'ı aramakmış; Marifet bu, gerisi yalnız çelik çomakmış" sözünü hayatına düstur edinen Hasan Nail Canat 40 yılı aşan tiyatro yaşamında yüzlerce oyunda sahne aldı. Geleneksel tiyatronun örneklerini sunan Hasan Nail Canat, 'Keloğlan', 'Sokak Kızı Elif', 'Mindrella', 'Süper Bekçi', 'Cimcime Tavşan' gibi çocuk oyunları ile 'Bir Avuç Ateş', 'Demedim mi?', 'Metropol ve Kadın' adlı oyunlarını da yetişkinler için sahnelemişti. Altunizade Kültür Merkezi'nde çocuk ve yetişkinlere tiyatro eğitimi de veren Canat; 'Reis Bey', 'Minyeli Abdullah', 'Sahibini Arayan Madalya', 'Çizme', 'Sürgün', 'Beşinci Boyut', 'Bize Nasıl Kıydınız?' ve 'Gülün Bittiği Yer' adlı sinema filmleri ile 'Kara Bir Gün - Süleyman Nazif', 'Su Perisi Kayıklar', 'İnsanlar Yaşadıkça', 'Kaşağı', 'Müslüman'ın 24 Saati', 'Müslüman'ın 365 Günü', 'Siyah Pelerinli Adam', 'Hasret', 'Köstekli Saat', 'Camgöz', 'Deli Balta-Uçurum Adası', 'Evlere Şenlik', 'Bizim Ev', 'Ortaklar', 'Şark Kahvesi', 'Beyaz Savaş', 'Sır Kapısı', 'Deli Yürek', 'Ekmek Teknesi', 'Çobanın İbadeti', 'Kenan'da Bir Kuyu' ve 'Kalp Gözü' adlı TV dizilerinde rol almıştı.

Eserleri

Hasan Nail Canat, tiyatro oyunlarının yanı sıra pek çok roman ve şiir kitabına da imza attı. 'Bir Küçük Osmancık Vardı', 'Nur Dağındaki Çocuk', 'Yaralı Serçe', 'Günahkâr Baba', 'Yasemen', 'Kırımlı Murat Destanı', 'Bir Avuç Ateş', 'Gül Yarası' ve 'Kiralık Zindan' isimli romanları bugün de en çok okunan kitaplar arasındadır. 'Bir Avuç Ateş' isimli romanı 'Çöküş' ismi ile yönetmen Mesut Uçakan tarafından beyaz perdeye aktarıldı. 'Bir Küçük Osmancık Vardı' isimli kitabı da Milli Eğitim Bakanlığı'nın '100 Temel Eser'i arasında yer almaktadır. Tüm eserlerinde Hakkın ve hakikatin sesini duyurmayı amaçlayan Hasan Nail Canat bir yandan da tiyatro sanatına yeni isimler kazandırmak için gayret gösterdi. Ruhu şad mekânı cennet olsun.

Bu haber defa okunmuştur.